Hestevelfærd – Et problem eller hvad?
Af Jørgen Konge

Er jeg den eneste, der er dybt bekymret for vores sport – hestesporten – og i særdeleshed køresporten? Det er alarmerende, hvor få der har tilmeldt sig stormødet på Fyn den 5. juni. Hvis ikke flere melder sig til, risikerer vi, at mødet bliver aflyst. Er det prisen på 100 kr., som inkluderer kaffe og forplejning, der afskrækker? Eller er det køreturen til Fyn, der holder folk tilbage?
For nylig overværede jeg et online møde i Europa-Parlamentet, som Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, havde indkaldt til. Mødet indledtes med et oplæg fra Mette Uldahl, tidligere veterinærkonsulent i Dansk Ride Forbund, nu ansat i Dyrenes Beskyttelse og næstformand i European Veterinary Association for hestesundhed og -velfærd. Derudover deltog præsidenten for Det Internationale Rideforbund (FEI), Ingmar de Vos, samt Alana Chapman, kampagneansvarlig for forskning og uddannelse hos World Horse Welfare.
Efter oplæggene fik medlemmerne af Europa-Parlamentet mulighed for at stille spørgsmål. Jeg havde forventet, at der ville blive stillet kritiske spørgsmål til nogle af de påstande, især Mette Uldahl fremlagde. Men jeg tog fejl – alvorligt fejl. Spørgsmålene var faktisk endnu mere kritiske, undtagen fra den polske repræsentant. Præsidenten for FEI kom med nogle vage floskler om, hvad der gøres for at forbedre dyrevelfærden, men nævnte intet om, hvad hestesporten bidrager med for mennesker, eller at heste gennem århundreder er blevet avlet til at samarbejde med og blive passet af mennesker.
Jeg må dog erkende, at vi som udøvere af hestesport heller ikke har gjort nok for at undgå den situation, vi står i i dag. Vi – inklusiv mig selv – har ofte været tilbageholdende med at reagere, når vi har set noget, vi ikke brød os om. Men i dagens klima føler jeg mig også nødsaget til at udøve selvcensur. Jeg vurderer nøje de videoer og billeder, jeg vil dele, og har flere gange undladt at offentliggøre materiale, fordi jeg frygter, det kan blive misforstået – selv når jeg er overbevist om, at der ikke er tale om overgreb på hesten.
En af de ting, som eksperter inden for hestevelfærd ønsker, er, at heste med konfliktadfærd eller tegn på mistrivsel ikke længere skal have lov til at fortsætte i konkurrencer. Jeg har selv overværet både internationale stævner og mindre stævner med lette klasser, i denne måned, og har ikke observeret noget, der gav anledning til bekymring. Men når jeg ser nærmere på nogle af de billeder, vores dygtige fotografer har taget, og zoomer ind på hestenes ansigter, kan jeg finde eksempler på heste, der ser utilfredse eller ubehageligt tilpas ud. Dette er dog ikke noget, man nødvendigvis bemærker, når man ser på helheden. Af samme grund vælger jeg ikke at dele disse billeder offentligt, men jeg tager dem med til mødet på Fyn, så vi kan diskutere dem i fællesskab.
Jeg vil på det kraftigste opfordre alle til at deltage i mødet. Meld jer til, så I kan høre fra de personer, der er med til at træffe beslutninger om, hvorvidt der skal lovgives, og hvordan en eventuel lovgivning skal udformes. Det er også en unik mulighed for at få indsigt fra dem, der skal administrere en eventuel lovgivning.
Lad os stå sammen og tage ansvar for fremtiden for vores sport og for hestevelfærden. Jeg håber at se mange af jer på Fyn den 5. juni.
Tilmelding til Dansk Køre Forbunds stormøde på Fyn den 5. juni.