Tømmertræk

Vores heste har i århundreder været trækdyr i landbruget, til transport, i skovene og meget mere.

I skovene skal tømmeret køres ud – deraf tømmerkørsel. Nu til dags har maskiner naturligvis taget over, men beskæftigelsen er fortsat en yndet hobby! Der kræves ikke så meget udstyr: en rolig og koldblodet hest/pony – med samme krav til kusken, lidt udstyr i form af sele m.v. og så nogle fældede træer – ikke for store. 
Det drejer sig ikke så meget om en kraftpræstation som om præcision. Hest og kusk skal kunne samarbejde og sammen finde vej ud gennem skoven til vejen, hvor stammerne lægges i bunke. Hesten skal lystre på stemmen i lige så høj grad som på linerne, der her hedder "tømmerne". Og så må hesten jo ikke blive bange for, at der fældes træer om ørerne på den!
Tømmerkuskene holder stævner lige som i alle andre discipliner, og også her er den sociale del vigtig.
Som noget nyt ligger der en forretnings ide i "tømmerkørsel". I naturområder og lignende stilles der ofte krav om, at arbejde ikke må efterlade varige spor. I følsomme naturområder som f. eks lyngheder sætter alle almindelige køretøjer spor, som står synlige i årevis efter blot en enkelt overkørsel. Her kan heste komme ind til at trække f. eks fældede bjerg fyr ud. Tænk på det, når der næste gang er en licitation i et naturområde!

  • IDE: At kørslen foregår, på en for hesten og kusken så ergonomisk korrekt måde, som muligt. At med hest og redskaber flytter træmasser og stammer, på en så let måde som muligt for både hest og kusk, og derved kåre bedste ekvipage.
  • FORMÅL: at give opfindere og konstruktører tips og ideer om, hvordan nye redskaber skal konstrueres. At værre forbillede og idegivere for både begyndere og øvede skovkuske.
  • KONKURRENCEOPLÆG: At ved de forskellige stationer at afprøve hvor veltrimmede og følsomme de forskellige ekvipager er, samt hvordan kusken med små hjælpemidler kan få hesten til at samarbejde, på en rolig og harmonisk måde.



Hold i dag

Instagram