Tømmertræk

20220828_102641.jpg

Vores heste har i århundreder været trækdyr i landbruget, til transport, i skovene og meget mere.

I skovene skal tømmeret køres ud – deraf tømmerkørsel. Nu til dags har maskiner naturligvis taget over, men beskæftigelsen er fortsat en yndet hobby! Der kræves ikke så meget udstyr: en rolig og koldblodet hest/pony – med samme krav til kusken, lidt udstyr i form af sele m.v. og så nogle fældede træer – ikke for store. 
Det drejer sig ikke så meget om en kraftpræstation som om præcision. Hest og kusk skal kunne samarbejde og sammen finde vej ud gennem skoven til vejen, hvor stammerne lægges i bunke. Hesten skal lystre på stemmen i lige så høj grad som på linerne, der her hedder "tømmerne". Og så må hesten jo ikke blive bange for, at der fældes træer om ørerne på den!
Tømmerkuskene holder stævner lige som i alle andre discipliner, og også her er den sociale del vigtig.
Som noget nyt ligger der en forretnings ide i "tømmerkørsel". I naturområder og lignende stilles der ofte krav om, at arbejde ikke må efterlade varige spor. I følsomme naturområder som f. eks lyngheder sætter alle almindelige køretøjer spor, som står synlige i årevis efter blot en enkelt overkørsel. Her kan heste komme ind til at trække f. eks fældede bjerg fyr ud. Tænk på det, når der næste gang er en licitation i et naturområde!

Tømmerkørselsudvalg

Formand (MKS)Kristian KjeldsenTånum Bygade 13, 8920 Randers22936750graastengaard@email.dk
Sekretær & EDB ansvarlig (MKS)Anja SørensenKærsangervej 5, 7860 Spøttrup22520004anja6602@outlook.dk
HKRPeter SmedNebstrupvej 37, 8970 Havndal44161272familsmed@hotmail.com
MKSJohn E. SørensenLæggårdvej 10, Håsum, 7860 Spøttrup61117422anja.sej@ofir.dk


Etiske regler for tømmerkørsel.  

  • Hestens alder og drægtighed henholdes til dansk rideforbunds regler.
  • Hesten skal være i god kondition og have trimmet hove.
  • Hopper med føl under 5 måneder må ikke deltage.
  • Pisk er ikke tilladt.
  • Portene og firkanten må ikke laves af jern pæle, af sikkerhedsmæssige årsager.
  • Hvis der er en eller flere ekvipager med, hvor hesten er under 120cm, skal forhindringer tilpasses til samme sværhedsgrad, som de øvrige deltagere, her menes passage under forhindring, opkørsel på faste stammer, stop med tung stamme og lynbænken.
  • Hvis en ekvipage ved funktionskontrol ikke får rettet ureglementeret udrustning, eller udstyr der ikke er sikkerhedsmæssigt i orden, eller anden årsag, får ekvipagen ikke lov at starte i øvrige stationer.
  • Under enhver form for kørsel, ridning og træning skal der tages hensyn til, at hestene er levende væsener, og der må således ikke benyttes fysisk eller psykisk vold overfor hestene.
  • Maks. vægt på trækket er 20% af hestens vægt



Nyheder


Nyhedsarkiv

EM i tømmerkørsel 

Omtale af Arbejdshestens dag på Gl. Estrup 2024

Stævne Lem Rideskole

Stævne d. 12. marts 2023 - Fotos

Hold i dag

Instagram